Az európai választások és a fiatalok állampolgári részvétele

Forrás: macrovector a Freepik oldalról

Az európai választások előtt az Európai Bizottság felkérte az Ipsos European Public Affairs céget, hogy készítsen egy új Eurobarométert a fiatalok állampolgári részvételéről.

A 15 és 30 év közötti fiataloknak olyan kérdéseket tettek fel, amelyekkel értékelték az Európai Unióhoz és a demokráciához való viszonyukat. Többet akartak megtudni a fiatalok szavazási szándékáról az európai választásokon, és arról, hogy egyesek miért tartanak a szavazástól, valamint a fiatalok részvételéről a civil életben, és arról, hogy szerintük hogyan tudják hallatni a hangjukat.

A felmérést 2024. április 3. és 12. között osztották meg, és 26 189 ember megkérdezésével.

Azzal kapcsolatban, hogy a fiatalok mennyire ismerik az EU-val való kapcsolattartás módjait, a felmérésben részt vevő fiatalok 46%-a mondta, hogy ismeri az európai választásokat, és 24%-uk ismeri az uniós közösségi médiacsatornákat és weboldalakat, például az Európai Ifjúsági Portált.

A felmérésből az is kiderül, hogy a magasabb iskolai végzettségű fiatalok jobban tisztában vannak az EU-val kapcsolatos kötelezettségvállalási lehetőségekkel, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek. A válaszadó fiatalok 56%-a, akik azt válaszolták, hogy tisztában vannak az európai választásokkal, magasabb iskolai végzettségű, míg a pozitívan válaszoló fiatalok mindössze 38%-a alacsonyabb iskolai végzettségű.

Ami a fiatalok hallhatóságát illeti, 38%-uk azt válaszolta, hogy a helyi, országos vagy európai választásokon való részvétel a leghatékonyabb módja annak, hogy a döntéshozók meghallják a hangjukat, míg 32%-uk azt mondta, hogy inkább a közösségi médiában fejezi ki véleményét, hashtageket használva és profilképet változtatva. A meghallgatás egyéb módjai a következők:

  • a válaszadók 26%-a részt vesz diák- vagy ifjúsági szervezetekben,
  • a válaszadók 25%-a részt vesz a javasolt politikai kezdeményezésekről szóló nyilvános konzultációban,
  • a válaszadók 25%-a politikai mozgalmakban, pártokban vagy szakszervezetekben vesz részt,
  • a válaszadók 22%-a önkéntesnek jelentkezik egy jótékonysági/kampányszervezetbe,
  • a válaszadók 16%-a bojkottál vagy vásárol bizonyos termékeket politikai, etikai vagy környezetvédelmi okokból,
  • a megkérdezettek 11%-a lépett kapcsolatba egy politikussal egy kérdéssel kapcsolatban.

Ezek az eredmények nagyon érdekesek, és sokat tanítanak nekünk a fiatalok mai állampolgári részvételéről. Ha a fiatalok különböző témákkal foglalkoznak is, a munka még folyamatban van ahhoz, hogy minden eszközt és tudást megkapjanak ahhoz, hogy teljes mértékben részt vehessenek a polgári életben. Az EUtopia révén szeretnénk előmozdítani és növelni a fiatalok állampolgári részvételét, és segíteni őket abban, hogy cselekedjenek és hallassák a hangjukat. A cél az, hogy a fiatalokat arra ösztönözzük, hogy hozzák létre saját, hatásos projektjüket a társadalomban való részvétel és szerepük megértése érdekében.

Az összes forrásunk megtalálható itt.

Ha többet szeretnél megtudni az Eurobarométer eredményeiről, itt olvashatod el a teljes jelentést vagy az összefoglalót az Európai Unió honlapján: https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/3181

Forrás:

https://www.jeunes.gouv.fr/decouvrez-l-eurobarometre-sur-la-participation-des-jeunes-la-vie-civique-et-democratique-de-l-union

Scroll to Top